Javier Díez Palomar

Formació

Es doctora en la Universitat de Barcelona amb la tesi La enseñanza de las matemáticas en la educación de personas adultas. Un modelo dialógico. Posteriorment ha estat Fulbright Visitor Scholar (post-doc) al departament de Matemàtiques de The University of Arizona, al centre de recerca CEMELA (Center for the Mathematics Education of Latinos/as) des del 2005 al 2007.

Experiència professional i docent

Javier DíezA l’actualitat és investigador Ramón y Cajal al Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i la Matemàtica, on desenvolupa també la seva docència. Les seves línies de treball inclouen la recerca sobre la teoria i la pràctica de les Comunitats d’Aprenentatge, la implicació de les famílies i la comunitat en l’educació, l’ensenyament de les matemàtiques des de l’enfocament de l’aprenentatge dialògic, l’educació inclusiva, i l’educació de persones adultes.

És representant de l’Estat espanyol a la Comission Internationale pour l’Étude et l’Amélioritation de l’Enseignement des Mathematiques (CIEAEM) des de 2012 i editor en cap de les revistes REDIMAT Journal of Research in Mathematics Education i Adults Learning Mathematics: An International Journal. També és soci de l’American Educational Research Association (AERA), de l’Asociación Multidisciplinar de Investigación Educativa (AMIE) i de l’Adults Learning Mathematics Association, de la que forma part del comitè de govern.


Projectes de recerca seleccionats

  • FAMA. Family Math for Adult Learners. Recerca Grundtvig Program de la Unió Europea. Data de concessió: 2013.
  • Desarrollo de un programa por competencias en la formación inicial de los profesores de secundaria de matemática. Projecte I+D finançat pel Ministerio d’Educació. Data de concessió: 2012.
  • Multiculturalidad y matemáticas: Hacia la inclusión de los alumnos de grupos culturales minoritarios. Projecte I+D finançat pel Ministerio d’Educació. Data de concessió: 2007.
  • Formació de familiars per a una escola inclusiva. Projecte ARIE finançat per l’AGAUR. Data de concessió.
  • Formació de professorat per a una educació matemàtica de familiars en contextos multiculturals. Projecte ARIE finançat per l’AGAUR. Data de concessió.


Llibres seleccionats

  • Díez-Palomar, J. (2012). Insights from the community engagement in the field of mathematics education. A picture of hope. In J. Díez-Palomar, & C. Kanes (eds.), Family and community in and out of the classroom: Ways to improve mathematics’ achievement. Bellaterra: UAB Press.

Articles seleccionats

  • Diez-Palomar, J. (2014). Early Mathematics Learning. Selected Papers of the POEM 2012 Conference. International Journal of Educational Psychology, 3(1), p. 100-102.
  • Díez-Palomar, Santos Pitanga, & Álvarez Cifuentes (2013). La Paz School. International Review of Qualitative Research, 6(2), p. 198-209.
  • Di Paola & Díez-Palomar (2012). Facilitating acces and participation: Mathematical practices inside and outside the classroom. Quaderni di Ricerca in Didattica (Mathematics), 22.
  • Díez-Palomar, J. (2012). Doing Mathematics to increase the democratic participation in the learning process. International Journal for Mathematics in Education – HMS & JME, 4, p. 446-450.