Isabel Paula Pérez

Formació

Es doctora en Ciències de l’Educació a la Universitat de Barcelona l’any 2000 amb la tesi Evaluación de las habilidades sociales en alumnado con síndrome de Down, obtenint el Premi Extraordinari de Doctorat atorgat per la Junta de Govern d’aquesta universitat.

Experiència professional i docent

Isabel PaulaÉs professora del Departament de Mètodes d’Investigació i Diagnòstic en Educació de la Universitat de Barcelona on imparteix docència principalement vinculada a la seva àrea d’especialització: l’atenció educativa a les persones amb trastorns de l’espectre autista (TEA). Ha impartit docència a la Facultat de Pedagogia en assignatures de Diagnòstic i intervenció en trastorns de conducta i autisme; en l’àmbit de l’Educació especial; en Habilitats socials; Avaluació del curriculum, de programes i serveis; i en Fonaments biològics de l’educació. Ha immpartit docència en els programes de doctorat del seu departament i ha col·laborat en els cursos de postgrau Especialització en TDAH, trastorns d’aprenentatge i trastorns de la conducta de la Fundació ADANA, Educació emocional del Departament MIDE, Actividades físicas adaptadas: educación física y deporte adaptado a l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya, i en el Màster Trastorns del l’audició i el llenguatge a la Universitat de Lleida, entre altres. A l’actualitat dirigeix el Postgrau Diagnòstic i intervenció en els trastorns de l’espectre autista i és professora i coordinadora del pràcticum del Màster de Psicopedagogia de la Universitat de Barcelona.

Ha mantingut regularment col·laboracions amb centres i universitats com la Fachhochschule Köln de la Fakultat für angewandte sozialwissenschaften, la Freie Universität Berlin, la Ludwig-Maximilians de la Universität München i la Helmut Schmidt Universität-Universität der Bundeswehr de Hamburg a Alemanya; la University Colleague Copenhangen a Dinamarca; el Centro de Altos Estudios en Ciencias Exactas y la Universidad de Río Grande de Córdoba, a Argentina; la Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua a León, Nicaragua; el St. Patrick’s College de la University of Dublin a Irlanda; i a la Fundació Autism Speaks i la Columbia University a Nova York.


Projectes de recerca seleccionats

 • Open Projects for Mobile Learning. Aplicació per a l’aprenentatge d’històries socials adreçada a persones amb trastorns de l’espectre autista. Recerca RECERCAIXA. Data de concessió: 2011.
 • Mejora de la respuesta educativa en la escuela inclusiva: desarrollando capacidades de todo el alumnado. Projecte I+D finançat pel Ministerio d’Educació. Data de concessió: 2011.
 • Autismus-behandlung in Deutschland. Behaviour treatments based on functional behaviour analysis. Projecte finançat per Deutscher Akademischer Austauch Dienst (Servei Alemany d’Intercanvi Acadèmic). Data de concessió: 2007.
 • Depresión y trabajo: Diseño de un programa de intervención cognitivo-conductual para la prevención y mejora de la sintomatología depresiva en docentes. Projecte finançat per la Fundación Maphre Medicina. Data de concessió: 2004.
 • Projecte europeu SEPS. Structures Toward Emancipation, Participation and Solidarity. Projecte finançat per la Evangelische Fachhochschule für Sozialpädagogik der Stiftung Diakonenanstalt des Rauhen Hauses (Facultad Evangèlica de Pedagogia Social de la Fundació Rajen Haus, Hamburg) y la Hochschule für Wirtschaft und Politik (Facultat d’Economia i Política, Hamburg). Data de concessió: 2008.


Llibres seleccionats

 • Paula, I., Torrents, J. (2010). El niño con autismo, otra manera de ser. Madrid: Milenio.
 • Paula, I. (2007). ¡No puedo más! Intervención cognitivo-conductual ante sintomatología depresiva en docentes. Madrid: McGraw Hill.
 • Garanto, J., Paula, I. (2001). L’alumnat amb trastorns generalitzats del desenvolupament. Barcelona: Departament d’Ensenyament. Generalitat de Catalunya.
 • Paula, I., Garanto, J. (2001). Comprender las habilidades sociales en educación. Buenos Aires: FUNDEC.
 • Paula, I. (2000). Habilidades sociales. Educar hacia la autoregulación. Conceptualización, evaluación e intervención. Barcelona: ICE-Orsori.

Articles seleccionats

 • Paula, I. (2013). Coocurrencia entre ansiedad y autismo. Las hipótesis del error social y la carga alostática, Revista de Neurología, Vol. 56 (Supl 1), p. 45-59.
 • Paula, I. (2012). Diagnóstico diferencial entre el espectro autista y el espectro esquizofrénico, Revista de Neurología, Vol. 54 (Supl 1), p. 51-62.
 • Artigas, J. y Paula, I. (2012). El autismo 70 años después de Leo Kanner y Hans Asperger, Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría, 32(115), p. 567-587.
 • Paula, I. y Martos, J. (2009). Síndrome de Asperger y autismo de alto funcionamiento: Comorbilidad con trastornos de ansiedad y del estado de ánimo, Revista de Neurología, Vol. 48 (Supl 2), p. 31-34.
 • Paula, I. (2001). Aportaciones para la intervención sobre el rendimiento social en la integración de la infancia con síndrome de Down, Revista Interuniversitaria de Educación Especial, 29, p. 47-55.