Gabriela Gómez Zepeda

Llicenciada en Psicologia per la Universidad de Guadalajara (UdG), Mèxic, l’any 1996, obtenint en dues ocasions (cursos 1991-1992 i 1993-1994) el Premi Dr. Wenceslao Orozco y Sevilla que atorga la Facultat de Psicologia de la UdG al millor treball estudiantil. Candidata a Doctora en la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Barcelona. La seva tesi doctoral tracta sobre l’educació formal, de nivell mitjà superior, com a mitjà per a la superació de la pobresa en zones rurals i indígenes de ALC.

Experiència professional i docent

Ha treballat en el tema de l’educació, el ​​desenvolupament social i la superació de la pobresa i l’exclusió social des de fa més de 20 anys, especialment amb infància, adolescència i joventut en situacions de risc social.

A Mèxic, des de l’any 1987 fins al 1993 va treballar com a alfabetitzadora en una zona rural de migració temporal a l’estat de Jalisco. Va treballar com Assistent de recerca documental en el Departament de documentació del Diario Siglo 21 de 1991 a 1994. Va ser educadora i sistematitzadora en el projecte d’atenció a nens del carrer Centro Mairo Don Bosco de 1991 a 1996. Va ser membre fundador del Bachillerato Asunción Ixtaltepec, Extensión Quiegolani; (BAIEQ) al poble indígena de Santa Maria Quiegolani, Oaxaca sent la coordinadora de desenvolupament curricular, formació i capacitació docent des de 1996 fins a 1998. Durant els anys de 1999 a 2004 va coordinar el Programa Emalur dedicat a l’educació i el desenvolupament social en cinc zones productores de sucre, aquest programa va ser creat per el Colegio de San Ignasio de Loyola, Vizcaínas, IAP i el Grup Sucrera Beta San Miquel com una iniciativa de desenvolupament social i de responsabilitat empresarial. Va ser docent del Centro Universitario México (CUM) Divisió Estudios Superiores, en les llicenciatures de Psicologia i Comunicació Educativa, a Mèxic, DF durant els anys 2002 a 2004.

A Catalunya, Espanya ha treballat per a la Fundació Catalana de l’Esplai com a Responsable de gestió de recursos humans i formació d’educadors de temps lliure dins de l’Associació Catalana de Cases de Colònies (2004-2005), també va ser la Responsable pedagògica del Club Infantil i juvenil Bellvitge (2005-2008) i va ocupar el càrrec de Responsable de l’Àrea social de la Fundació el 2009 i 2010. Ha estat docent del Postgrau i Màster de Desenvolupament Internacional, organitzat per SETEM i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) de 2006 a 2009 impartien el mòdul de Desenvolupament i Educació.

Actualment és becària per la Universitat de Barcelona (APIF) participant com a Personal en formació com a investigadora i docent dins del Departament de Didàctica i Organització Educativa (DOE). És docent de l’assignatura de Teoria i Pràctica de l’Escola Inclusiva i participa en el Seminari de Suport Pedagògic de l’ICE-UB amb mestres i equips directius de diferents Comunitats d’Aprenentatge catalans.

Projectes de recerca seleccionats

  • Perfil psicosocial de los niños y adolescentes de la calle en la zona metropolitana de Guadalajara. Centro Mairo Don Bosco, Facultat de Psicologia de la UdeG i la ONG Tahis Consultoría Social, A.C. Finançat per la Asociación de Banqueros de México. Data de realització: 1996.
  • Niños de y en la calle: Magnitud del problema en la Zona Metropolitana de Guadalajara. Divisió de Estudis Polítics i Socials del Centre Universitari de Ciències Socials i Humanitats de la Universidad de Guadalajara, i la Coordinación Estatal del Programa “Menores en Circunstancias Especialmente Difíciles” del Sistema Jalisco. Finançat per la UdeG. Data de realització: 1995.

Llibres seleccionats

  • Lara, M.C.; Ríus, M.; Castro, C.M.; Gómez, G.; Rizo, R.M.; Sánchez, L.C. (2007). Formadores para la vida, una experiencia de la enseñanza de las Ciencias Aplicadas. Material de apoyo para profesores. México, D.F.: Colegio de San Ignacio de Loyola, Vizcaínas.

Articles seleccionats

  • Gómez, G. (2001). El Bachillerato del CESDER. Una oportunidad para una economía solidaria. Decisión, Saberes para la acción de educación de adultos, CREFAL, 29, p. 44-49.

Assignatura