Efren Carbonell Paret

Formació

Obté la Llicenciatura en Filosofia i Ciències de l’Educació – Psicologia a la Universitat de Barcelona on posteriorment cursa el Postgrau en Direcció d’Empreses d’Economia Social. També és Màster en Direcció d’Entitats no Lucratives per ESADE-IMAE.

Experiència professional i docent

Efren Carbonell

Fins l’any 1984 treballa a la Banca i des d’aquell any a la Fundació ASPASIM de Barcelona, fundació dedicada als serveis educatius, laborals, residencials i socials per a persones amb discapacitat, de la que és director des de l’any 1992. Aquesta Fundació va ser distingida amb el Premi Catalunya Educació l’any 2006 i amb la Creu de Sant Jordi l’any 2015.

Fou president de la Coordinadora de Tallers per a persones amb discapacitat psíquica de Catalunya des de desembre de 2003 fins que es va integrar a la Federació APPS constituint el Grup DINCAT. Des de 2004 fins a l’actualitat ha estat President de BCN Esportiva per a persones amb dicapacitat, entitat que l’any 2009 va rebre la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona. Ha assessorat també en temes de discapacitat diferens institucions, entre elles el Parlament de Catalunya y el Congrés de Diputats espanyol. L’any 2012 va ser distingit amb la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona.

Assessora en matèria de necessitats educatives especials el Departament d’Ensenyament des de l’any 2004 i des de 1996 forma part del grup de treball europeu FORMADIR per a la integraió de les persones amb discapaitat, en representació de la Generalitat de Catalunya, amb estades de treball a França, Alemanya i Anglaterra. Durant 4 anys va participar en el projecte europeu ARION. Col·labora amb l’Institut de Ciències de l’Educació de la UB i amb diferents màsters i postgraus d’aquesta Universitat i de les Universitats de Vic, Autònoma de Barcelona i la de Santander. Ha estat ponent en diferents Jornades sobre discapcitat en l’àmbit estatal i europeu. Ha participat en nombrosos cursos per a professionals del sector amb diferents temàtiques: Escola inclusiva, Convenció dels Drets Humans per a persones amb discapacitat, suport conductual Positiu, planificació centrada en la persona, legislació i dependència.


  • Membre Class AC de l’American Assotiation on Intellectual Disabilities AAIDD-752016 i revisor de publicacions des de 1997.
  • Membre del Grup Motor de la Plataforma Ciutadana per una escola inclusiva des de 2012.
  • Soci fundador i assessor de la LADD –Associació en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat intelectual i del desenvolupament- des de 2015
  • Vicepresident de l’Institut Catala de  Recerca per a la Discapacitat Intel.lectual (IRDI) des de 2015

 


Articles selccionats

  • Carbonell, Efren (2005) “ Reflexions entorn de la Dependència” La Torxa núm 8 p.18-20.
  • Carbonell, Efren (2006) “Adolescencia, Agressivitat, rebel.lia i violència. Joan Boscà. Núm.13 p. 8-13
  • Carbonell, Efren (2006) . “ Planificación Centrada en la Persona y Discapacidad: Barreras y oportunidades de mejora en Catalunya” . Revista médica internacional sobre el Sindrome de Down vol. 10 núm 1 p.13-16.
  • Carbonell, Efren – et alt. (2007) . “ Transformació d’un Centre d’Educació Especial en centre proveïdor de recursos per a la inclusió Educativa d’alumnat amb greus barreres a l’aprenentatge i participació. Cee ASPASIM 20 anys d’un procés.” Ambits de la Psicopedagogia, núm. 21. p.37-43.
  • Carbonell, E. (2017). Escoles inclusives. Escoles de futur. Barcelona. Associació de mestres Rosa  Sensat. Col.lecció referents. Núm. 12