Berta Palou Julián

És doctora en Pedagogia (Menció Europea i premi extraordinari de la Facultat de Pedagogia, 2010) i és Llicenciada en Filosofia a la Universitat de Barcelona. Té el Postgrau d’Especialització en Docència Universitària així com el Màster d’Intervenció Socioeducativa amb infants, adolescents i joves en risc o conflicte social de la Fundació Pere Tarrés, Universitat Ramón Llull.

Experiència professional i docent

Actualment és professora del Departament de Mètodes d’Investigació i Diagnòstic en Educació de la Universitat de Barcelona on desenvolupa assignatures relacionades amb la recerca educativa, l’orientació educativa, les diferencies educatives i l’educació intercultural. Les seves temàtiques d’estudi centrals son: la joventut i la immigració, la configuració de la identitat i el sentiment de pertinença, la integració de col·lectius d’origen estranger i el desenvolupament de la ciutadania. També és docent del Màster oficial de la UB d’Educació en Valors i Ciutadania, tutora de TFG del Grau d’Educació Primària i ha tutoritzat diferents TFM de diversos Màsters. Des del 2013 és coordinadora de la Menció d’Atenció a la Diversitat del Grau d’Educació Primària i del Grau d’Educació Infantil de la Facultat d’Educació de la UB.

Té experiència professional que està relacionada amb l’àmbit de l’atenció a la diversitat. D’aquestes, destaquen: de l’any 1994 al 2000 va treballar com a educadora d’un taller ocupacional i del 2001 al 2003 va ésser coordinadora d’un projecte d’intervenció socioeducativa amb adolescents i joves en risc social en diferents barris de la ciutat de Rio de Janeiro (Brasil).

Projectes de recerca seleccionats

  • Participació d’infants i adolescents: Un estudi de cas al Consell de Nois de la ciutat de l’Hospitalet. Entitat finançadora: AGAUR, DEMOC16.
  • L’aprenentatge servei com a innovació metodològica a medi obert. Entitat finançadora: Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, CEFJE. Generalitat de Catalunya.
  • How Service-Learning Influences Youth Purpose Around the World. Entitat finançadora: The John Templeton Foundation.
  • Trayectorias de éxito del alumnado de procedencia extranjera de la ESO: un estudio longitudinal desde el enfoque de redes. Ministerio de Ciencia e Innovación, I+D+I.
  • Diseño y evaluación de un programa de competencias sociales para la gestión positiva de los conflictos con jóvenes de justicia social. Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

Articles seleccionats

  • Folgueiras, P.; Palou, B. (premsa). An exploratory study of aspirations for change and their effect on purpose among Catalan university students. Dins de: Moran, S. (ed.) Journal of Moral Education. Special Issue: Educating for Youth Purpose.
  • Folgueiras, P.; Palou, B. (premsa). Participation and Peace Education. Dins de: Herrero, S. (ed.) Nonkilling Education Book. Hawaii (EE.UU). Center for Global Nonkilling (CGNK).
  • Luna, E.; Palou, B.; Sabariego, M. (2017). El proceso de integración de la juventud extranjera en Catalunya: logros y retos para la reflexión. Revista Española de Pedagogía, LXXV, 267.
  • Escofet, A.; Folgueiras, P.; Luna, E.; Palou, B. (2016). Elaboración y validación de un cuestionario para la valoración de proyectos de APS. Revista Mexicana de Investigación Educativa, vol. 21, 70 (jul./sep.). México.
  • Vilà, R.; Palou, B.; González, O. (2016). Young immigrants’ adaptation in Catalonia. Pedagogía Social. Revista Interuniversitaria, 28, p. 141-155.

Assignatura