Houston, tenim una solució… 50 anys de l’Apolo XIII

per | Article en revista de divulgació, Publicació del Professorat del Màster

Nou article del professor Efren Carbonell: Interessant i actual reflexió sobre els efectes educatius del COVID-19.

Vull començar aquest article de reflexió amb un aplaudiment a tots els equips educatius que heu estat al peu del canó des dels diferents emplaçaments que l’estat d’alarma us ha permès, fent possible, amb innovació, treball d’equip, creativitat, imaginació i moltes, moltes, moltes ganes, el dret a l’educació de tot l’alumnat, especialment del més vulnerable.

Em consta que molts docents us hi heu deixat la pell. Avui, per tal de sortir d’aquesta epidèmia biològica i també moral, la comunitat educativa –tota i de forma cooperativa– ha de prendre el relleu als serveis de salut –emulant-ne les accions, des dels auxiliars i els professionals que tenen cura de la higiene dels espais fins als infermers i metgesses– transformant, si cal, funcions habituals.

El 23 de març –deu dies després del tancament d’escoles–, quan des del centre educatiu, i com a servei essencial, vivíem els inicis del que va esdevenir un veritable daltabaix social i humà, mentre donàvem suport als companys, cobrint les baixes en els serveis residencials d’infants, vam intentar desenvolupar criteris o vaccins de racionalitat i sentit comú que passaven per:

  • Entendre que la grandesa d’un ésser humà rau en la seva capacitat d’estimar –i els infants ens ho posaven molt fàcil… no podíem suportar el seu sofriment gratuït– i que les epidèmies poden anihilar i esberlar els valors més essencials i profunds d’una societat paralitzant-la.
  • Confiar en els nostres serveis de salut i els protocols, que anaven canviant fins i tot el mateix dia –tots n’anàvem aprenent–. Totes volíem el mateix: tenir cura dels infants en les millors condicions possibles de salut biològica, emocional, social i educativa.
  • Els equips ens havíem de preservar dels altres virus, encara més paralitzants –i sense EPI homologats– que la Covid-19: la por, l’excés d’informació, el soroll mediàtic, la bilis d’algunes xarxes, la ignorància i el pessimisme irracional.
  • Intentar destriar les coses supèrflues de les essencials amarats de respecte, agraïment permanent i comprensió mútua. Hi ha moments difícils i pertorbadors que ens treuen de polleguera. Som ben humans.
  • Transformar l’enorme complexitat viscuda en senzillesa, conscients que ara tocava autoorganitzar-se en nous fractals d’aprenentatge.

Llegir més… >