El dret dels nens a la informació

Nens, ciutadans de primera i amb dret a la informació

Polèmica polititzada i injustificada. En tot aquest conflicte, l’Infok no ha utilitzat imatges d’agressions, no ha fet parlar els nens de política i ha donat sempre les dues visions sense treure’n conclusions o posicionaments

per Núria Solé

Passàvem molta estona per escriure quatre ratlles. Les revisàvem, les reescrivíem, les deixàvem llegir al company de taula. Pensàvem quines eren les millors imatges per acompanyar el text i ajudar la compressió. Frases senzilles. Llenguatge entenedor. Gràfics. Dibuixos. Definir tots aquells conceptes difícils, traduir el llenguatge complex dels adults. Res s’havia de donar per sabut.

Amb aquests paràmetres, el 2001 un petit equip de persones vam donar el tret de sortida a la història de l’Infok. Treballàvem amb una idea essencial: els nens i nenes tenen dret a rebre informació sobre el que passa al seu voltant. Tenen dret a entendre i a ser escoltats.

Per començar a treballar vam visitar alguns informatius infantils europeus. 16 anys enrera, la majoria en feia més de 20 que s’emetien. Llarga experiència, doncs. Jo vaig poder visitar el Jeugdjournaal dels Països Baixos. La seva redacció era enorme. Els seus esforços per tractar els menors com a ciutadans de primera, també. «No infantilitzeu el llenguatge. No sigueu paternalistes.

Càmera a la seva alçada

Feu-los preguntes de fons. Us sorprendran. Baixeu sempre la càmera a la seva alçada», em van recomanar. M’explicaven que, allà, els ministres contestaven preguntes per al seu informatiu, adaptant el llenguatge als nens.

Molts dels que ara s’han animat a criticar l’Infok i que l’han convertit en el centre d’una polèmica polititzada i del tot injustificada, sembla que no n’han vist gaires, de programes. En tot aquest conflicte, l’Infok no ha utilitzat imatges d’agressions, no ha fet parlar als nens de política, ha definit concepte com delicte de rebel·lió, presó preventiva, constitució, estatut, extradició, i presos polítics.

I el més important, ha donat sempre les dues visions de la jugada, sense que s’hagi escrit una línia com conclusió o posicionament.

LLEGIR MÉS…