Amb el mateix nivell de competències, els alumnes pobres repeteixen més. Repetir incentiva el fracàs escolar!

per | General

A Espanya més de la meitat (el 53,5%) dels alumnes de famílies amb nivell econòmic baix ha repetit curs, segons les dades del darrer informe PISA. Es tracta d’un percentatge que escandalitza, però potser no sorprèn: els escolars d’entorns desafavorits acostumen a treure més males notes que els seus companys més privilegiats.

Ara bé, hi ha una altra dada que costarà molt més de creure: un alumne de classe baixa té 5,6 probabilitats més de repetir curs que un de classe alta quan tots dos tenen exactament el mateix nivell de competències –en aquest cas de ciències– que avalua PISA. Aquest grau de condicionament social a l’hora de repetir no té parangó als països desenvolupats: Espanya té el dubtós honor d’encapçalar el rànquing dels 70 països analitzats per l’OCDE en aquesta probabilitat.

Un interrogant sobrevola el sistema educatiu espanyol: ¿Per què un nen d’entorn desafavorit té molts més números de repetir que un d’entorn benestant fins i tot quan un i altre han assolit les mateixes competències?

Llegir més…>